Tekst omhoog scrollen
Lees meer...scroll omlaag
Karate voor Kinderen met ASS

Nieuwe pilot
Traditional Shotokan Club start met ingang van dit seizoen (2016-2017) in Monnickendam met een nieuwe pilot: Karate voor Kinderen met ASS (Autisme Spectrum Stoornis). De lessen zullen worden gegeven op vrijdagavond van 19:00-20:00 uur in de Marijkehal, Wilhelminalaan 52.

Welkom bij karate voor kids met Autisme Spectrum Stoornis

Op de termijn zal er bij voldoende belangstelling een aparte groep voor deze kinderen gecreëerd worden. Maar eerst: “geïntegreerd waar geïntegreerd kan”. Voor niet alle kinderen met ASS is het namelijk nodig om in een aparte groep te trainen. Het kan ook al uitmaken als je weet dat er rekening met je wordt gehouden, dat er begrip voor je is en dat je de juiste begeleiding krijgt. Naar verwachting zal de aparte ASS-groep in seizoen ’17-’18 eveneens op de vrijdagavond van 18:15-19:00 uur al van start kunnen gaan.

Karate is heel geschikt voor kinderen met ASS!
Het is een bewegingsactiviteit met een duidelijke structuur. Een karateles begint bijvoorbeeld altijd met een warming-up waarbij we een vaste serie rek- en krachtoefeningen doen plus conditie verbeterende oefeningen die elke les worden gerepeteerd. Zo kun je elke week weer proberen ietsje beter te worden in de voor jou vertrouwde oefeningen. Het oefenen door middel van herhaling is rustgevend en helpt je het geoefende beter te onthouden. Je leert ook je hoofd leeg te maken waardoor je helder kunt denken en tevens ruimte krijgt voor nieuwe uitdagingen.
Na de warming-up beginnen we met de karatetechniek training. Karate zou je kunnen omschrijven als een individuele sport die je beoefent in een groep. Je traint dus met anderen samen, maar je bent toch vooral op jezelf geconcentreerd. Meestal doe je de oefeningen in je eentje en soms met een oefenpartner. De partneroefeningen zijn altijd duidelijk omschreven en worden op een teken en onder begeleiding van de juf of meester uitgevoerd, zodat iedereen weet wat hij/zij moet doen en op welk moment. Er is daardoor geen verwarring en het is veilig. Bij de partneroefeningen is er minimaal lichamelijk contact, dus geen geworstel, gesjor of getrek. Als je stoot of schopt moet je proberen je techniek te stoppen vlak vóór het lichaam van de ander. Het gaat hierbij dus vooral om de training van beheersing van kracht, snelheid en focus. Soms oefenen we op een stootkussen om te ervaren hoe het is om iets echt te raken. Je merkt dan dat het belangrijk is dat je een goede vuist kunt maken, dat je je vuist bijvoorbeeld goed recht houdt bij het stoten en dat je bij de schoptechnieken je tenen goed optrekt zodat je jezelf niet bezeert.
Tijdens de les is het fijn als de sfeer geconcentreerd en rustig is zodat iedereen goed kan oefenen en geen last van anderen heeft of afgeleid wordt. Wél is het belangrijk dat je soms ook kunt vertellen wat je hebt meegemaakt, zodat je je ervaringen kunt delen met de andere kinderen. Het is ook waardevol te luisteren naar de ervaringen van anderen. Behalve leerzaam kan dit ook steunend zijn, denk bijvoorbeeld aan zelfverdedigingsituaties of aan pesten op school.

“Karate is good for all kids, and that includes kids with autism or any other label”
Traditional Shotokan Club heeft al vele jaren ervaring met kinderen die een stoornis hebben in het autismespectrum. Bij de club trainen al een aantal kinderen met ASS in de reguliere lessen. Sommige van hen trainen al jaren en hebben ook al meerdere examens gedaan en banden behaald. Kinderen -en kinderen met ASS in het bijzonder- kunnen veel baat hebben bij karatetraining. De concentratie en focus, coördinatie en motorische vaardigheden gaan vooruit en je wordt sterker en leniger. Je lichaamshouding verbetert en –op de termijn- verbetert ook je uitstraling; je wordt alerter en opener als gevolg van meer zelfvertrouwen. Wat karate onderscheidt van de meeste sporten is natuurlijk dat het een zelfverdedigingssport is, een martial art die je weerbaarheid verbetert. Dat is goed, want daardoor vergroot je je gevoel van veiligheid. Je wordt rustiger, geestelijk sterker en wellicht socialer omdat je minder bang bent voor bijvoorbeeld andere kinderen of situaties. Kortom, karatetraining draagt bij aan een betere balans, lichamelijk en geestelijk.

“Karate is label blind”
Het beste is natuurlijk om behalve er over te praten het gewoon te gaan doen! Dat is natuurlijk heel erg spannend en leuk! Hoewel, aan nieuwe dingen beginnen kan ook een beetje eng zijn of stressvol. Tóch is het de moeite waard om het te proberen, want later als je het al een tijdje gewend bent zul je het hoogst waarschijnlijk heel leuk vinden en merken wat je eraan hebt en hoe goed het voor je is. Wij zullen je in ieder geval hartelijk verwelkomen en je helpen door te zetten én natuurlijk plezier te maken, want als je iets leuk vindt word je er eigenlijk vanzelf goed in.

Wanneer?: wekelijks op vrijdagavond van 19:00-20:00 uur.
Waar?: in de Marijkehal, Wilhelminalaan 52, 1141 CW Monnickendam.
Voor wie?: kinderen met ASS van 5-12 jaar.
Door wie?: Thérèse Zoekende.

Contact: e-mail Thérèse of bel 06-21415091

Welkom bij karate voor kids met Autisme Spectrum Stoornis


scroll omhoog >>
scroll omlaag >>